#TKTAutismFitness - Sport4Autism #Kineziterapija
108
page-template-default,page,page-id-108,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

#TKTAutismFitness

#TKTAutismFitness program

#TKTAutismFitness je prilagođeni program funkcionalnog treninga koji je primjenjiv za sve osobe s posebnim potrebama, ali je osmišljen kao terapijski tretman za djecu s poremećajima iz spektra autizma.

Prema American College of Sports Medicine (ACSM, 2017),  funkcionalni trening je neuromotorni program vježbanja koji integrira motoričke sposobnosti poput ravnoteže, koordinacije, hoda, agilnosti i proprioceptivni trening.

Naš program je baziran na osnovnim vježbama iz AutismFitness® programa i dodatnim kineziološkim sadržajima objavljenih u stručnoj publikaciji pod nazivom „Prijedlog programa kineziterapijskog tretmana kod djece s poremećajima iz autističnog spektra“ (L.Pintar Osredečki i A.Naumovski, 2010).

OSNOVNI PODACI O PROGRAMU

Tip programa: Kineziterapijski tretman
Organizacijski način rada: Pojedinačno
Preporučeni broj sati tjedno: 2 sata
Trajanje sata: 45 minuta
Prostor provođenja: Dvorana

PROGRAMSKI SADRŽAJI

Osnivač AutismFitness® programa je Eric Chessen, stručnjak iz područja fitnesa. Iz njegovog smo programa preuzeli 10 osnovnih vježbi, a u provedbi se naglašava njihova progresija i regresija.  Odabir istih ili sličnih vježbi potvrđuje nekolicina američkih studija, primjerice „Teaching Functional Fitness to students with autism spectrum dissorder“ (G.Escalante, California State Univ.).  U osnovnu skupinu vježbi spadaju:  prepone, različite vrste bacanja lopti, čučanj, vježbe sa trakom, vježbe sa utezima itd. (eng. hurdle steps,  bear walk , push throw, overhead throw, scoop throw, squats, overhead press, band pull down, standing band row, rope swings)

Za dodatne kineziološke sadržaje koji pomažu u uklanjanju teškoća i  nedostatake te uspostavljanju sklada u senzopsihomotornom razvoju  (iz: „Prijedlog programa kineziterapijskog tretmana kod djece s poremećajima iz autističnog spektra“) odabrali smo:

 • različite vrste prirodnih oblika kretanja u niskoj, srednjoj i visokoj razini / puzanje, hodanje, trčanje, poskoci, skokovi.  Provodimo ih u različitim varijantama ovisno o kronološkoj dobi, spolu i drugim karakteristikama pojedinca.
 • razne oblike preskoka, naskoka, saskoka, prelaženja, penjanja, povlačenja, provlačenja, kotrljanja, i okretanja.
 • vježbe razgibavanja, jačanja, istezanja i opuštanja.
 • gađanja nepokretnih ciljeva lopticama različitih težina lijevom i desnom rukom i nogom (daljina cilja je prilagođena kronološkoj dobi i drugim karakteristikama i statusu pojedinca).
 • igre loptom tj. bacanje i hvatanje, kotrljanje, skupljanje, guranje i udaranje lopte nogom i rukom.
 • hodanja po ravnoj liniji i užetu /naprijed, nazad i u stranu s i bez prepreka;
 • okretanja u mjestu i pokretu za 90, 180, i 360 stupnjeva u svim razinama- niskoj, srednjoj i visokoj razini (elevacije).
 • primjene jednostavnih- bazičnih gimnastičkih vježbi u parteru.
 • vježbe za prevenciju, sprečavanja progresije i ublažavanje skolioze, kifoze i spuštenih stopala kojima su sklona djeca s poremećajima iz autističnog spektra zbog tipičnog držanja tijela.
STRUKTURA SATA

Kineziterapijski tretman traje 45 minuta i podijeljen je na 3 velike cjeline:

 • UVODNI DIO SATA – pasivno, potpomognuto tj. ideomotorno i aktivno zagrijavanje mišića i zglobova bez i s rekvizitima prilikom kojeg se pripremaju i podižu funkcije srčano-žilnog i dišnog sustava za daljnji napor (vježbe oblikovanja tj. zagrijavanja, jačanja i istezanja) s naglaskom na uspostavljanje ugodnog raspoloženja i interakciju za daljnji rad.
 • GLAVNI DIO SATA – svi navedeni kineziološki operatori s ciljem poboljšanja motoričkih sposobnosti s naglaskom na ravnotežu i koordinaciju, održavanja i poboljšanja statodinamičkih odnosa koštano-mišićnog sustava putem ciljanih vježbi jačanja i istezanja kroz različite igre i organizacijske oblike rada.
 • ZAVRŠNI DIO SATA – vježbe za razvoj i poboljšanje mikromotorike, vježbe opuštanja i labavljenja, vježbe istezanja, masaža tijela i vježbe disanja.
PROSTOR PROVOĐENJA

Kliknite na sliku za galeriju.