Najčešći motorički i posturalni problemi kod djece sa PSA i pravilan odabir korektivnih vježbi - Sport4Autism
537
post-template-default,single,single-post,postid-537,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Najčešći motorički i posturalni problemi kod djece sa PSA i pravilan odabir korektivnih vježbi

Autor: Nika Barišić, mag.cin.


Najčešći motorički i posturalni problemi kod djece sa PSA i pravilan odabir korektivnih vježbi

 

Tjelesna aktivnost temeljni je aspekt optimalnog razvoja svakog čovjeka pa tako i djece sa PSA.  Kroz posebno osmišljene fitnes programe djeca vježbaju pravilne obrasce tjelesnog kretanja, jačaju oslabljenu muskulaturu, usvajaju i usavršavaju različita motorička znanja i sposobnosti, uspostavljaju i održavaju pravilnu posturu tijela što im  omogućuje svakodnevno funkcioniranje, a ujedno i kvalitetniji život.

Među pozitivnim učincima koji su zabilježeni kao rezultat tjelesnog vježbanja su smanjenje stereotipa i agresivnog ponašanja kao i smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) kod djece sa PSA.  Osim toga, poboljšanja su primijećena u motoričkoj koordinaciji, dinamičkoj ravnoteži, snazi ​​mišića ruku, akademskom učinku  i različitim psihosocijalnim područjima (Ferreira i sur., 2018).

Motorička funkcija povezana je i utječe na razvoj govora, unaprjeđenje komunikacijskih i socijalnih vještina kroz raznovrsne vježbe.  Takožer, primjetan je utjecaj na razvoj percepcije (vizualne, auditivne, taktilne), učenje adaptacijskih vještina i osposobljavanje za kognitivne i emocionalne teškoće, te razvijanje interesa, kreativnosti i specifičnih vještina.

Motorički deficiti odnose se na probleme kao što su slabost i krutost mišića, poteškoće fine i grube motorike, smanjenje normalnog tonusa muskulature, nedovoljan razvoj motoričkih sposobnosti i sl.  U programu fitnesa koriste se specifične vježbe za svaki od navedenih problema.

Motoričke poteškoće 

 • Poteškoće fine motorike (koordinacija pokreta kostiju, zglobova i mišića šake radi izvođenja malih, preciznih pokreta).  Koriste se vježbe za poboljšanje fine motorike i jačanje mišića šake (posebno prstiju).
 • Poteškoće grube motorike (veliki pokreti cijelog tijela odnosno grupe mišića).  Koriste se vježbe za razvoj pravilnog hoda, pokreta bacanja i hvatanja, pravilnog držanja i ravnoteže
 • Smanjena koordinacija lokomotornih vještina (slaba koordinacija ruku i nogu).  Koriste se vježbe trčanja različitim tempom, skakanja, penjanja, provlačenja, pokreti bacanja i hvatanja.
 • Hipotonija (loša kontrola održavanja glave, smanjen mišićni tonus, sporo razvijanje motoričkih sposobnosti).   Koriste se različite vježbe za poboljšanje i kontrolu mišićne snage, ravnoteže, motorike i koordinacije, pravilnog držanja kao i za poboljšanje funkcije disanja.
 • Hod na prstima (takav hod može dovesti do nepravilnog razvoja mišića u listovima ili do skraćivanja Ahilove tetive).   Koriste se vježbe za istezanje mišića nogu, jačanje mišića natkoljenice i potkoljenice.
 • Poteškoće ravnoteže (poteškoće u održavanju stabilnog i uspravnog položaja u različitim uvjetima i situacijama, problemi propriocepcije).  Koriste se vježbe za uspostavljanje i održavanje ravnotežnog položaja na različitim pomagalima, te vježbe za razvoj propriocepcije.
 •  Nedostatak fleksibilnosti (smanjen opseg pokreta u zglobu kuka i ramena, skraćeni i slabi mišići stražnjeg dijela natkoljenice i potkoljenice).  Koriste se vježbe za povećanje opsega pokreta kroz vježbe istezanja, izduživanje mišića u svoju punu duljinu kako bi se poboljšala njihova funkcija i elastičnost što utječe na povećanu mišićnu kontrolu.


Problemi s posturom

Pravilno držanje tijela (postura) predstavlja sklad svih mišića, zglobova,kostiju i vezivnog tkiva.  Kod procjene posture djeteta valja obratiti pozornost o općem dojmu tijela, da li dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pothranjen, omjer trupa, ruku i nogu, položaj glave u odnosu na trup, pravilno držanje.  U nastavku su navedeni problemi i promjene koje se mogu pojaviti kod djece sa PSA počevši od stopala prema vratu i glavi.

 • Spušteno stopalo (najčešće spušten medijalni svod stopala). Koriste se vježbe za jačanje mišića potkoljenice i kratkih mišića koji sudjeluju u izgradnji svoda stopala, primjenjuju se različite vježbe hodanja, penjanja, skakanja.
 • Genua valga ( „X noge“, koljena idu prema unutra).  Koriste se vježbe za jačanje medijalnih ligamenata (unutarnja strana stopala) i mišića natkoljenice i potkoljenice.
 • Podvijena zdjelica i nedovoljno uvinuće u donjem dijelu leđa. Koriste se vježbe za osvještavanje pozicije zdjelice, mobilnosti donjeg dijela leđa,  pravilnog hoda, preskoka, pravilno izvođenje čučnja.
 • Kifotično loše držanje (dolazi do povećanja torakalne fiziološke kifoze, glava je u pretklonu a ramena povijena naprijed, javlja se izbočenost (konveksitet) sa stražnje strane a konkavitet s prednje strane te su mišići sa stražnje strane istegnuti i njih treba jačati a mišići sa prednje strane trupa su skraćeni, njih treba istezati).  Koriste se vježbe za jačanje mišića leđa, istezanje prsnih mišića, vježbe pravilnog držanja
 • Protrakcija glave i ramena (pokret/položaj glave i ramena prema naprijed, naspram tijela). Koriste se vježbe za jačanje donjeg  i gornjeg trapeziusa, serratus anteriora,  te vježbe za pravilno držanje glave i ramena.

 

Sat tjelesnog vježbanja kod djece sa PSA strukturiran je prema individualnom kineziterapijskom programu potpuno prilagođenom njihovim potrebama i mogućnostima.  Za kvalitetnu provedbu koriste se specifične metode rada i smjernice koje omogućuju pravilan motorički razvoj djeteta.  Treninzi su planirani i programirani s obzirom na specifičnost pojedinog djeteta, te se na temelju individualnih sposobnosti i potreba određuju glavni ciljevi u trenažnom procesu.  Naglasak je na pravilnom motoričkom razvoju, prevenciji i smanjenju motoričkih i posturalnih poteškoća, ali isto tako i učenju novih motoričkih znanja i pokreta u funkciji lakšeg i boljeg snalaženja u svakodnevnom životu.

 

Copyright ©  TK Travnjak

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.