#TenisBezGranica - Sport4Autism #Prilagođeni program
435
page-template-default,page,page-id-435,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

#TenisBezGranica

#TenisBezGranica

#TenisBezGranica je prilagođeni program tenisa koji je primjenjiv za sve osobe s posebnim potrebama, ali je osmišljen kao terapijski tretman za djecu i odrasle s poremećajima iz spektra autizma.  Ovaj prekrasan sport prilagodili smo da bude dostupan svima.  Program je baziran na osnovnim vježbama iz ITF Play and Stay® programa.  Ukratko, koriste se posebni teniski rekvziti kao što su veće i mekše loptice, manji reketi (prikladni dobi polaznika), manje dimenzije terena, niže mreže itd.  Navedeni Play and Stay® program prilagodili smo mogućnostima i sposobnostima polaznika, prema smjernicama  Američke teniske asocijacije (USTA) i njihovog programa „Adaptive Tennis“.  Dodatne kineziološke sadržaje odabrali smo iz stručne publikacije pod nazivom „Prijedlog programa kineziterapijskog tretmana kod djece s poremećajima iz autističnog spektra“ (L.Pintar  Osredečki i A.Naumovski, 2010).

Uz razvoj teniskih vještina kroz program se potiče zajedničko sudjelovanje, socijalizacija, stvaranje prijateljstava, koncentracija (obraćanje pažnje na sugovornika, partnera u igri, slijeđenje naloga), kretanje, motivacija te razvoj grube i fine motorike.  S obzirom da je visok omjer djece po instruktoru vrlo često prepreka mladima s autizmom i drugom posebnim potrebama, naš program je koncipiran na poluindividualnom i individualnom pristupu koji pruža pozitivnu i produktivnu atmosferu za učenje, uspjeh i cjelokupan razvoj djeteta.  Naše grupe čine 4-5 polaznika, a program provode 2 trenera istovremeno.  Mogući su i individualni treninzi sa jednim trenerom.

OSNOVNI PODACI O PROGRAMU

Tip programa: Kineziterapijski tretman
Minimalna dob polaznika: 6 godina
Organizacijski način rada: Grupno (4-5 polaznika sa 2 trenera), Pojedinačno
Preporučeni broj sati tjedno: 2 sata
Trajanje sata: 50 minuta
Prostor provođenja: Teniski tereni na otvorenom ili u dvorani

PROGRAMSKI SADRŽAJI

Program #TenisBezGranica koncipirali smo na sličan način kao što se provode prilagođeni programi tenisa u Americi i Australiji.  Naš program razlikuje se po tome što smo iz višegodišnjeg rada došli do zaključka da provedba isključivo teniskih elemenata nedovoljno  funkcionalno aktivira polaznika.  S obzirom na generalni manjak fizičke aktivnosti kod ove populacije, odlučili smo povećali vremensko trajanja pripremnog dijela sata u kojem smo stavili fokus na održavanje i podizanje funkcionalnih sposobnosti polaznika.  Stoga je glavni dio sata u kojem obrađujemo teniske elemente nešto kraći ali sa pažljivo odabranim trenažnim operatorima da bi se mogla usvojiti osnovna teniska znanja.

Za kineziološke sadržaje koji pomažu u uklanjanju teškoća i nedostataka te uspostavljanju sklada u senzopsihomotorenom razvoju  (iz: „Prijedlog programa kineziterapijskog tretmana kod djece s poremećajima iz autističnog spektra“) odabrali smo:

 • različite vrste prirodnih oblika kretanja u niskoj, srednjoj i visokoj razini, hodanje, trčanje, poskoci, skokovi. Provodimo ih u različitim varijantama ovisno o kronološkoj dobi, spolu i drugim karakteristikama pojedinca.
 • razne oblike preskoka, prelaženja, provlačenja i okretanja.
 • vježbe razgibavanja, jačanja, istezanja i opuštanja.
 • gađanja nepokretnih ciljeva lopticama različitih težina lijevom i desnom rukom i nogom (daljina cilja je prilagođena kronološkoj dobi i drugim karakteristikama i statusu pojedinca).
 • igre loptom tj. bacanje i hvatanje, kotrljanje, skupljanje, guranje rukom i reketom.
 • hodanja po ravnoj liniji naprijed, nazad i u stranu s i bez prepreka;
 • primjene jednostavnih- bazičnih gimnastičkih vježbi u parteru.

Za teniske sadržaje odabrali smo:

 • Osnovno držanje u tenisu: položaj tijela
 • Osnovno kretanje u tenisu: kretanje naprijed/nazad, bočno
 • Osnovne udarce u tenisu koji se izvode iz mjesta i u kretanju (forhend, bekend, volej)
 • Adaptacija na različite teniske situacije: visoka/niska lopta, duboka/plitka lopta
STRUKTURA SATA

Kineziterapijski tretman traje 50 minuta i podijeljen je na 4 velike cjeline:

 • UVODNI DIO SATA – pasivno, potpomognuto tj. ideomotorno i aktivno zagrijavanje mišića i zglobova bez i s rekvizitima prilikom kojeg se pripremaju i podižu funkcije srčano-žilnog i dišnog sustava za daljnji napor (vježbe oblikovanja tj. zagrijavanja, jačanja i istezanja) s naglaskom na uspostavljanje ugodnog raspoloženja i interakciju za daljnji rad.
 • PRIPREMNI DIO SATA – provedba poligona sa svim navedeni kineziološki operatorima s ciljem poboljšanja funkcionalnih sposobnosti s naglaskom na razvoj agilnosti, grube motorike, pravilnog hoda, jačanje mišića i držanje tijela.
 • GLAVNI DIO SATA – provedba teniskih sadržaja s ciljem poboljšanja motoričkih sposobnosti s naglaskom na ravnotežu i koordinaciju.
 • ZAVRŠNI DIO SATA – vježbe za razvoj i poboljšanje mikromotorike, vježbe opuštanja i labavljenja, vježbe istezanja.
PROSTOR PROVOĐENJA

Od 1.4 do 1.10 treninzi se održavaju na terenima TK Travnjak (www.tk-travnjak.hr)

Od 1.10 do 1.4 trenizi se održavaju u dvorani na Velesajmu, paviljon 8A.