O Nama - Sport4Autism
498
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-498,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

O Nama

TK Travnjak Logo

O nama

Teniski klub Travnjak, osnovan je 2014. godine. Od prvog dana vodili smo se željom da uz sport i rekreaciju Klub postane aktivan član zajednice, okupljajući ljude koji mogu i žele pomoći drugima.  Taj dio provodimo kroz humanitarni turnir “Travnjak Classic” koji se održava jednom godišnje.  Drugi dio, onaj vezan za usmjerenje prema radu s djecom iz PSA spektra dogodio se spontano.   Najvažnije dosadašnje prekretnice najbolje opisuju naš put:

  • 2016. godina:  Krenuvši u nepoznato, sa malom grupom djece sa poremećajem iz spektra autizma (PSA), njih pet najhrabrijih, i nas troje koji smo do tada o autizmu znali vrlo malo, naš Klub se otisnuo u novu avanturu nazvanu, simbolično, #TenisBezGranica. Svaki naš trening bio je ujedno i novi izazov, a trenutak kad netko jedva čeka izaći na teren za nas je bio onaj “feel” good” osjećaj na kraju dana.
  • 2017. godina: Odlučili smo se specijalizirati isključivo za rad sa djecom iz spektra autizma. Da bi došli do sadašnje brojke od više od 50 polaznika, u program #TenisBezGranica uložili smo puno truda i rada, puno smo učili, naučili ali još uvijek učimo.
  • 2018. godina: Nastavili smo se educirati i učiti. U Hrvatsku smo doveli američkog stručnjaka za AutismFitness, Erica Chessen-a. i organizirali smo međunarodnu certifikaciju. Naš smo mali tim proširili sa mag. Kineziologije (usmjerenje kineziterapija) i pokrenuli dodatan individualni program #TKTAutismFitness

Važnost tjelovježbe

Redovito vježbanje pozitivno utječe na tjelesno i mentalno zdravlje ljudi pa time i na kvalitetu života.  Kod PSA populacije vrlo često postoje deficiti motoričkog planiranja i koordinacije, posture, te funkcionalnih i kognitivnih sposobnosti.   Zbog ovih i niza drugih čimbenika znatno je umanjena prijeko potrebna fizička aktivnost. Dokazano je da tjelesno vježbanje uz prethodno navedene prednosti umanjuje nepoželjne i stereotipne oblike ponašanja, pospješuje psihološku stabilnosti i umanjuje stres.

Naši programi bazirani su na pokretima i razvijaju sposobnosti koje omogućuju izvršavanje dnevnih zadataka za koje je potrebna snaga, izdržljivost, fleksibilnost i stabilnost.

#TKTAutismFitness-2
#TBG 1024x525

#TenisBezGranica

Mnogi stručnjaci tenis smatraju odličnim prvim sportom za djecu, jer razvija velik broj temeljnih vještina potrebnih za ostale sportove i aktivnosti. Iskustva roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, koji i sami pohađaju sate tenisa, idu u prilog toj tezi.

Više informacija o programu pročitajte ovdje.

#TKTAutismFitness

U radu sa djecom sa PSA kroz grupni program #TenisBezGranica susreli smo se i sa polaznicima kojima grupni program jednostavno nije odgovarao.  Iz naše želje da svakom djetetu ponudimo mogućnost da ostvari svoje pravo na fizičku aktivnost i sport proizašao je poseban program fitnesa #TKTAutismFitness.

Više informacija o programu pročitajte ovdje.

#AutismFitness